Jul 2, 2008

Asas Perkahwinan

Apakah asas perkahwinan yang membuahkan kebahagiaan berpanjangan?

- Jika asas perkahwinan adalah kerana seks, maka pasangan akan selalu bertengkar jika suasana di bilik tidur tidak memuaskan.

- Jika asas perkahwinan adalah kerana harta, maka pasangan bakal bercerai jika ekonomi dalam rumah tangga merudum dan muflis.

- Jika asas perkahwinan kerana kecantikan wajah dan tubuh badan, pasangan akan lari apabila rambut beruban, muka kerepot atau badan jadi gendut.

- Jika asas perkahwinan kerana anak, maka pasangan akan mencari alasan untuk pergi jika hati (anak) tidak hadir.

- Jika asas perkahwinan kerana keperibadian, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.

- Jika asas perkahwinan kerana cinta, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal yang lebih baik, tambahan pula manusia yang dicintai pasti mati atau pergi.

- Jika asas perkahwinan kerana ibadah kepada Allah, sesungguhnya Allah itu kekal dan Maha Pemberi Hidup kepada makhluk-Nya. Allah mencintai hamba-Nya melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka, tidak ada alasan apa pun di dunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan menderhakai Allah.

Nota : Ini sebahagian dari isi menarik yang rasanya ramai mungkin pernah membacanya. Kali pertama saya mendapatnya ialah dari email yang di hantar teman. Saya baru saja temui artikel asal dan darinya saya tahu siapa penulisnya. Terima kasih kepada Ir Hjh Endok Sempo bt Mohd Tahir kerana menghasilkan artikel yang begitu menyedarkan. Artikel penuh boleh di baca di sini di bawah tajuk 'Perkahwinan Berasaskan Ibadah Jamin Kebahagiaan'.

Saya berbincang dengan sepupu yang menjadi rakan usrah saya tentang isi artikel ini. Kemudian muncul soalan; bagaimana untuk yang telah berkahwin dan baru menyedari pentingnya perkahwinan yang diniatkan kerana Allah?

Kami sepakat mengatakan bahawa niat boleh diperbaharui bila-bila masa sahaja. Ia boleh dilakukan tanpa memperbaharui akad. Mungkin dengan memperbaharui niat (sebolehnya dilakukan oleh suami dan isteri), ikatan suci satu perkahwinan boleh diselamatkan.

Allah sentiasa membuka pintu kebahagiaan kepada hambaNya yang menyedari kesilapan dan berusaha memperbaikinya. Dia selalu bersedia menghulurkan bantuan pada hambaNya yang meminta. Lalu memintalah padaNya. Jangan berhenti meminta dan berdoa, kerana dengan doa yang di lafazkan, kita sebenarnya telah sandarkan segala harapan yang ada hanya pada Allah Yang Maha Esa dan Yang Maha Berkuasa.

"Ya Allah Ya Azhiim, berkatilah dan peliharalah perkahwinan kami. Semoga ikatan yang telah terjalin memberi kebaikan kepada dunia dan akhirat kami."

No comments: