Sep 19, 2008

Syukur

Hati ialah seketul daging yang mana kalau ianya baik, maka baiklah keseluruhannya. Daripada kitab Mukashafah Al-Qulub, ada petikan yang menyebut; 'Memang hati manusia sekeras batu atau lebih keras lagi. Yang dapat melembutkannya hanyalah menangis kerana takut dan syukur.'

Syukur itu berhubungan dengan hati, lidah dan anggota badan.

Dengan hati iaitu berbuat baik dengan semua makhluk.
Dengan lidah iaitu dengan melahirkan rasa syukur dengan puji-pujian.
Dengan anggota badan, ertinya menggunakan kenikmatan itu untuk taat kepada Allah SWT juga jangan menggunakannya untuk maksiat. Sehingga mensyukuri kedua mata, hendaklah menutupi cela seorang muslim yang dilihatnya. Mensyukuri telinga bererti menghindarkan dari mendengar yang buruk.


Syukur itu taat. Bermaksud bila kita mensyukuri dengan lidah, ianya adalah satu cara melahirkannya kerelaan kepada Allah, mengingati nikmatNya dan membuang rasa riak dalam hati. Dengan cara begitu semoga kita sedar bahawa segala kenikmatan yang diperolehi adalah dari Allah, bukan kerana diri sendiri.


Contohnya seperti kisah Rasulullah yang pada satu hari bertanya kepada seorang lelaki. Katanya, "Bagaimana engkau pagi ini?"

Lelaki itu menjawab, "Baik-baik saja."

Lalu Rasulullah mengulangi pertanyaannya sehingga lelaki itu menjawab ketiga kalinya, "Baik-baik saja. Aku panjatkan puji dan syukur kepada Allah."

Lalu Rasulullah berkata, "Inilah yang aku maksudkan darimu."

No comments: